Reklama
 
Blog | Adam Toman

Josef Váchal: Litomyšl je město neobyčejně kulturní a lázeňské

To alespoň o jednom z našich nejkrásnějších měst tvrdí autor Krvavého románu. O tom lázeňství mě to zprvu mátlo, ale teď už vím, že letos proběhl druhý ročník otevírání lázeňské sezóny s názvem Litomyšl - Lázně ducha. Toto východočeské město se sice může chlubit kdečím, ale termální prameny to opravdu nejsou. Zdejší obyvatelé mají však takový smysl pro humor, že se rozhodli prostřednictvím kulturního a společenského bohatsví města léčit duševní neduhy.


 

Ač se mi podařilo dubnové zahájení lázeňské sezóny propást, několikrát jsem měl tu čest Litomyšl navštívit a i tak mi bylo dobře na duchu. Vždyť toto město je plné umění, kultury a slavných rodáků i významných postav, které tudy prošly. Uvedu alespoň Bedřicha Smetanu, Aloise Jiráska, Boženu Němcovou nebo M. D. Rettigovou. Sídlí zde známé nakladatelství Paseka, které od počátků vydává populární knihy spisovatele Petra Šabacha. Má zde dokonce i původ úspěšná Galerie Zdeňka Sklenáře. Oba podniky díky výsledkům najdete i v Praze. Každoročně se zde pořádá mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, která letos proběhla po pětapadesáté. Spoustu lákavých stop tu po své návštěvě zanechal i spisovatel a výtvarník Josef Váchal, který vyzdobil Portmoneum, dům místního tiskaře Josefa Portmana. Návštěvníci Litomyšle najdou poblíž náměstí i uličku pojmenovanou na malířovu počest vyzdobenou sgrafity podle Váchalových dřevorytů z Krvavého románu. O zámku se slavnou sgrafitovou výzdobou nemluvě. Na každém z více jak osmi tisíc políček se výzdoba zásadně neopakuje. Každé pole je originál.   

 

Tématem samo pro sebe je zdejší moderní architektura, které se ve městě daří jako nikde. Současný kostel, do terénu zapuštěný bazén, bytovky u nemocnice nebo rekonstrukce zámeckého návrší. A co teprve tolik diskutovaná zrcadlová věž Zdenka Fránka, která stála na náměstí před domem U Rytířů.

Reklama

Nové i staré objekty hrály důležitou roli při sestavování trasy místní lázeňské kolonády a jednotlivých pramenů. Samotnou kolonádu najdete v blízkosti hlavního Smetanova náměstí. Cesta vede kolem významných domů, ulic, náměstíček a hostinců. Řadu zajímavých atrakcí a tzv. pramenů najdete mimo kolonádu. Většinu z nich jsem zmínil výše. Stejně jako v typických termálních lázních, se i v Litomyšli můžete duševně rekreovat po celý rok. 

 

Foto: lazneducha.cz