Reklama
 
Blog | Adam Toman

„Do it yourself“ se založenýma rukama

 

Zjistil jsem, že je toho teď všude plno. Díky kolegyním z práce a členkám naší rodiny už vím, že internet neovládají blogy s přebranými fotkami designových interiérů a stylových outfitů drahých módních značek. Teď totiž všichni tvoří ručně, doma a na vlastní pěst. Fenomén Do it yourself (DIY) ochromil svět, ale k nám se dostává jen pozvolna. Tedy alespoň na internetu. Doma každý kutí podle svého i bez ohledu na trendy na síti.

 

A tvoří se téměř všechno, záleží jen na zručnosti a odhodlání. Vynalézaví lidé si navrhují interiéry a renovují jejich vybavení, šijí oblečení, vyrábí šperky, zdobí boty, vaří nebo tvoří z papíru. Existují dokonce nadšenci, kteří z IKEA produktů vytváří originální neIKEA věci. Stačí mít dobrý nápad nebo být nespokojený s nabídkou obchodů. Teda alespoň ta druhá varianta motivuje lidi kolem mě.

Při prvním pátrání na internetu mi dochází fakt, že DIY se vesměs věnují ženy. Vždyť spousta mužů také tvoří věci vlastníma rukama. To nemá nikdo z nich nutkání podělit se o to se světem? Asi ne. Jen tak ze zvědavosti by mě zajímalo, jestli tedy DIY blogy píší ženy pro ženy, nebo jestli je potají čtou i nějací muži a závidí ženám, co všechno mohou dělat a nosit.

V zahraničí jsou na špici DIY blogy P.S. – I Made This nebo I SPY DIY. V našem prostředí jsem našel například univerzálnější DIY blog Bodkovo.sk. Vedle toho mi kolegyně poradili ještě web autorky, která umí šít a píše o tom – BETTyMade a slečny, která se učí šít a propaguje šití na zakázku – Módedáma.cz.

Reklama

Když už byla řeč o tom, že moc mužů o svých výtvorech nepíše, tak jsem nakonec našel zahraniční blog Petera Lappina, který šije a netají se tím. Co mi ale v záplavě DIY věcí a trendů na internetu udělalo opravdovou radost byl až objev webu Man Made DIY. Myslím, že tady si přijdou na své všichni. Je tu spousta rad do domu, ale i recepty, oblékání a i to šití se tu najde.

I když na mě nejdřív tento fenomén dělal dojem společného navlékání korálků, jsem překvapený, že si z toho může člověk odnést inspiraci, i když neumí ruční práce a vařit. Tím ovšem nechci říct, že hned běžím pro bednu s nářadím a jdu zvelebovat dům. Spíš si budu pomalu pročítat Man Made DIY a až narazím na něco skutečně zajímavého, zkusím to promyslet.