Reklama
 
Blog | Adam Toman

Město duchů na Kladně

Adam Toman

23. 8. 2013 12:08

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Na vlastní pěst

Vypravíte-li se do zdejší bývalé hutě, nečekejte žádné muzeum nebo průvodce. Opuštěný areál chátrá bez povšimnutí široké veřejnosti nebo představitelů města. Naštěstí zde na jeho podporu vzniklo dobrovolné sdružení, které pro zájemce o industriální památky a historii tohoto území informuje prostřednictvím rozmístěných info panelů. Když si navíc z jejich internetových stránek stáhnete mapku naučné stezky s pěti zastávkami, budete v obraze a mezi stavbami se snadno zorientujete. Přístup do bývalé huti není nijak omezen, proto je jen na vás, jak prohlídku pojmete.

Malá Ostrava?

V areálu se nacházely vysoké pece na koks, slévárna, mostárna, vápenné pece nebo válcovny. Při procházení kladenské hutě vás panely postupně informují o celé historii areálu i o konkrétních osudech míst, na kterých se díky mapce “Industriální cesty” ocitnete. Když stojíte uvnitř všech těch opuštěných provozů huti, připadáte si ve srovnání s pecemi miniaturní. O to zvlátnější je, že celý komplex Vojtěšské huti leží v bezprostředním sousedství centra Kladna. Hned o několik set metrů dál najdete autobusové nádraží nebo hlavní náměstí Starosty Pavla. Prázdný průmyslový provoz zevnitř i zvenčí vzdáleně připomíná Ostravu, v níž také najdete stopy po průmyslové výrobě na každém rohu.

Vápenec jako dobrý sluha

Z celé Vojtěšské huti mě nejvíc zaujaly tři spojené vápenné pece. Vápenec je totiž mimo jiné jednou ze základních surovin potřebných k výrobě surového železa. Z panelů jsme se dočetli, že pece jsou produktem velmi pozoruhodné technologie. Právě díky ní a své historické hodnotě byly vápenné pece zařazeny na seznam nemovitých kulturních památek. A není se čemu divit.

Reklama

Cesta průmyslovou historií

Vedle Kladna se průmyslové výrobě ve Středočeském kraji daří i v Neratovicích a Kralupech nad Vltavou. Spolana je jako podnik známá především díky povodním. V Kralupech sídlil chemický závod Kaučuk, dnes přejmenovaný na Synthos. Ve zdejším závodu vyrábí syntetický kaučuk, který se využívá při výrobě pneumatik, lepidel nebo těsnění do hřídelí či ložisek, zvaných gufera. Synthos patří k největším výrobcům syntetického kaučuku na světě a u nás nemá konkurenci.


Lze jen doufat, že se stará kladenská huť podaří zachovat a že my, milovníci technických památek, opět narazíme na nějaký podobný skvost.  

Foto: kladno-konev.cz